function 380

Spataderen en behandelingen

Een spatader is een ader die verwijd is en daardoor duidelijk zichtbaar is op de huid, of voelbaar is onder de huid. Spataderen zijn meestal blauw doorschemerend en kronkelig, en zitten vooral aan de benen. Spataderen komen heel vaak voor, ze behoren tot de top tien van klachten waarvoor mensen naar de huisarts gaan. Ze komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De medische naam voor spataderen is varices.

Spataderen

referentie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Spatader

Wat is de functie van aderen

Aderen (venen) zijn de bloedvaten die zorgen voor de terugstroom van het bloed naar het hart. De slagaderen (arteriën) brengen het bloed van het hart naar de benen, en via de aderen vloeit het weer terug naar het hart. Aan de buitenkant van het been zit een heel netwerk van oppervlakkige aderen waardoor het bloed terugstroomt naar boven. Binnen in het been, tussen de spieren in zitten ook grote aderen waardoor het bloed terugstroomt. In al deze aderen zitten klepjes. Deze klepjes zorgen ervoor dat het bloed gemakkelijk kan terugstromen van de tenen naar het hart. Als u loopt of uw beenspieren beweegt, dan worden de aderen leeg geknepen, en door de klepjes kan het bloed maar één kant op, omhoog.

Spataderen oorzaken en klachten

Vrouwen hebben iets vaker last van spataderen dan mannen. De kans op spataderen neemt toe bij: 

  • Aanleg: in sommige families hebben mensen vaker spataderen
  • Hormonen en zwangerschap
  • Lang achter elkaar staan
  • Trombose
  • Operaties en ongevallen
  • Overgewicht

Spataderen veroorzaken vaak helemaal geen klachten. Veel mensen zullen de aanwezigheid van spataderen als storend of lelijk ervaren. Spataderen nemen in de loop der jaren meestal geleidelijk in ernst toe.

Als de spataderen klachten geven, is dat meestal in de vorm van een moe, loom en zwaar gevoel in de benen. Soms heeft men jeuk en tintelingen of kan men de benen niet goed stil houden in bed (rusteloze benen) of heeft men het gevoel dat er iets over de benen kruipt. In zeldzame gevallen is er sprake van pijn of van een bloeding uit een spatader. Daarnaast kan door het niet goed terugstromen van het bloed naar het hart (veneuze insufficiëntie) ook stuwing en als gevolg hiervan vochtophoping (oedeem) rond de enkels ontstaan. Deze klachten nemen toe in de loop van de dag, na lang staan en bij warm weer. Als vochtophoping lang bestaat kunnen aan de onderbenen verschijnselen ontstaan, zoals pigmentvorming, eczeem, witte verlittekening, verharding van de huid en het onderhuidse vetweefsel en uiteindelijk een open been (ulcus cruris venosum)

Welke behandelingen zijn er

Het is belangrijk dat u naar uw arts gaat die u zal onderzoeken en beslissen wat de beste manier van handelen is. Mogelijk wordt u doorverwezen naar andere opgeleide professionals voor specialistisch advies.

  • Externe ondersteuning en compressie met behulp van elastische compressiekleding. Je moet ze dragen om te herstellen na een ingreep of je krijgt ze om spataderen te voorkomen.
  • Intermitterende compressiepompen (IPC) Pressotherapie

Gebruik van een Pressotherapie systeem

Het systeem van Nymph bestaat uit een pomp en 1 of meerdere manchetten, deze zijn gemakkelijk te gebruiken, veilig en effectief bij spataderen. Het is belangrijk dat u de instructies opvolgt die uw verpleegkundige, therapeut of arts u heeft gegeven bij spataderen.

Voordat u het systeem gebruikt, moet u compressieverbanden of kousen verwijderen. Zorg ervoor dat u op een comfortabele positie zit, plaats indien nodig een cilindrische katoenen bandage of tricotsteek op de aangedane ledemaat. Plaats het manchet op de te behandelen spataderen ledemaat en sluit het manchet aan op de pomp.

Pas de instellingen van de pomp aan voor spataderen is dit programma B, E of F zoals die geadviseerd zijn door uw behandelend arts, schakel vervolgens de pomp in.

Het manchet zal afwisselend worden opgeblazen en weer leeglopen en zo een zachte massage geven. Dit stimuleert de bloed- en lymfestroom in uw aangedane ledemaat. Als de druk te hoog is en u ongemak ervaart, kunt u de drukinstelling op de pomp verminderen. Dit kan zelfs tijdens de al lopende therapiesessie.

Het is belangrijk dat u de instructies die u worden gegeven met betrekking tot de duur en de frequentie van het gebruik, volgt. Een sessie duurt tussen de 30-90 minuten.

Na het voltooien van de therapie moeten het manchet en eventuele katoenen bandage worden verwijderd. Als u compressiekleding draagt, kunt u dit weer aantrekken. Ervaring gedurende vele jaren heeft aangetoond dat er zeer weinig problemen zijn ondervonden door personen die dit systeem gebruiken. Als u echter buiten adem raakt of uw ledemaat gezwollen of pijnlijk wordt, of als de huid tijdens de behandeling rood en ontstoken

Share:

Related Posts