Pressotherapie

Pressotherapie waarom?

We gaan op een eenvoudige manier uitleggen wat de basisconcepten zijn achter de wereld van pressotherapie, wie er veel baat bij kan hebben, hoe het zelfs thuis kan worden gedaan en dat het niet alleen voor de behandeling van cellulitis is.

U zult ontdekken dat onze apparaten gemakkelijk te gebruiken en zeer betaalbaar zijn en die uw vrienden en geliefden met problemen met veneuze insufficiëntie en lymfatische problemen kunnen helpen door dergelijke problemen te voorkomen en te voorkomen dat ze erger worden.

Dit wordt een lange post, maar als u het geduld heeft om alles te lezen, kan ik u garanderen dat jij en je naasten er baat bij zullen hebben.

Wat is pressotherapie?

Pressotherapie is een therapeutische techniek die al vele jaren bestaat, ondanks het gebrek aan gedocumenteerd betrouwbaar onderzoek dat er is over (bijvoorbeeld) PEMF-therapie. Het is niet alleen doeltreffend voor de behandeling van huidonvolkomenheden, zoals ten onrechte wordt aangenomen. Tegenwoordig zien artsen het als uiterst belangrijk bij de behandeling en instandhouding van bepaalde aandoeningen die het veneuze en lymfatische systeem aantasten.

Het is een therapeutische methode die in de geneeskunde wordt gebruikt om compressie uit te oefenen op de onderste en bovenste ledematen, vergelijkbaar met de bewegingen van een massage. Dit gebeurt met behulp van een apparaat dat met tussenpozen en achtereenvolgens manchetten opblaast die rond de te behandelen lichaamsdelen worden gewikkeld.

Dit alles gebeurt volgens specifieke regels die verband houden met de studie van de pathofysiologie van het lichaam en de belangrijkste wetten van de fysica.

De belangrijkste voordelen, die we later in meer detail zullen zien, zijn de vermindering van de stagnatie van de veneuze en lymfatische stroom in het behandelde deel. Dit vermindert bijvoorbeeld de zwelling door oedeem. Andere belangrijke voordelen zijn de vaatverwijdende en anti-trombotische werking.

Daarom gaan we het in dit bericht niet hebben over het bestrijden van cellulitis of sinaasappelhuid. In plaats daarvan zullen we proberen te zien hoe pressotherapie diegenen kan helpen die momenteel worstelen om een normaal leven te leiden. De aandoeningen waarover we het zo dadelijk gaan hebben, veroorzaken hevige pijn en enorme moeilijkheden om te stappen of zich te verplaatsen, zonder dat we het ‘s avonds nog hebben over de schaamte die de esthetische problemen veroorzaken (bv. oedeem).

Het doel van deze therapie

Het is bedoeld om de problemen te verlichten van gezwollen en pijnlijke benen, oedeem, spataderen, zweren, enz. die worden veroorzaakt door problemen van veneuze insufficiëntie. Het wordt ook gebruikt bij aandoeningen die het lymfestelsel aantasten, lymfostase genoemd, waarvan lymfoedeem een van de bekendste is.

Deze aandoening veroorzaakt bijvoorbeeld de ophoping van vloeistoffen en eiwitten in de interstitiële ruimten van de weefsels, wat leidt tot zwelling en vervorming van de benen die een onaantrekkelijk zuilvormig uiterlijk krijgen, wat veel ongemak veroorzaakt voor de lijder.

Het doel van pressotherapie is het transport van vloeistoffen in het lichaam te bevorderen, de veneuze circulatie te normaliseren, lymfatische stagnatie op te heffen en zo aanverwante aandoeningen te voorkomen.

In de praktijk vervangt of ondersteunt pressotherapie de natuurlijke beweging van stromen die verband houden met veneuze of lymfatische problemen, of beide tegelijk.

Aangezien de bovengenoemde stromen zich door de lymfevaten en de aderen bewegen en daarbij een pad volgen van de periferie van het ledemaat naar het hart, is de juiste werkingscyclus dus die van DISTAL-PROXIMAL, dat wil zeggen van de periferie van het lichaam naar het centrum van het lichaam.

Daarom is van alle pressotherapiemethoden de sequentiële methode het meest geschikt, waarbij de kamers van het apparaat worden opgeblazen en leeggelaten van de periferie van het aangetaste ledemaat naar de kern.

Deze actie simuleert een bloedsomloopmassage en maakt het mogelijk om gestagneerde vloeistoffen in de ledemaat af te voeren.

Wat doet pressotherapie juist?

Er wordt gebruik gemaakt van speciale eenheden (beenkappen, armmouwen, buikriemen, enz.) die pneumo-compressiekamers bevatten die worden opgeblazen waardoor een gecontroleerde compressie op de betrokken lichaamsdelen (ledematen en buik) wordt gegenereerd. De verschillende parameters worden ingesteld en geactiveerd door het elektronisch-mechanisch-pneumatisch apparaat dat de luchtstroom met de juiste druk levert, waarbij de verschillende kamers met tussenpozen en achtereenvolgens worden opgeblazen en leeggelaten.

Belangrijkste therapeutische indicaties

Hieronder vindt u een vrij gestructureerde lijst van de ziekten en aandoeningen die met dit therapeutisch gebied verband houden.

 • Lymfoedeem
 • Hematoom
 • Drainage van de arm na mastectomie
 • Herstel van de spiertonus bij geïmmobiliseerde of gehandicapte patiënten (in plaats van massage)
 • Behandeling van hematomen na chirurgie
 • Verlamming van ledematen
 • Postflebitisch syndroom
 • Veneuze insufficiëntie
 • Post-trombotisch syndroom
 • Veneuze stasis
 • Anti-cellulitis behandeling in de beginfase
 • Zware benen
 • Passieve compressie bij veneuze aandoeningen
 • Postoperatieve profylaxe bij veneuze tromboseoperaties
 • Wijdverbreid chronisch veneus oedeem
 • Lipoedeem
 • DVT-preventie
 • Bedlegerige patiënten


Als u of uw dierbaren soortgelijke problemen hebben met een of meer van deze aandoeningen, raad ik u aan dit bericht verder te lezen. Het zal ongetwijfeld nuttig zijn voor de toekomst.

Contra-indicaties

Hier volgt een lijst van aandoeningen en ziekten waarvoor u pressotherapie beter kunt vermijden:

 • Acute veneuze ontsteking
 • DVT – Diepe veneuze trombose
 • Kwaadaardige gezwellen
 • Erysipelas
 • Acute huidontsteking
 • Afsluitingen van slagaders

Therapeutische voordelen van pressotherapie

Zonder al te diep in te gaan op de wetenschap erachter, is het belangrijk te onthouden dat correct gebruik van pressotherapie met professionele medische apparatuur tot verschillende voordelen leidt. Deze zijn in de loop der jaren wetenschappelijk bewezen.

Enkele van de belangrijkste zijn:

Op biochemisch niveau geven de endotheelcellen stoffen af die een antitrombotische, vaatverwijdende en pro-fibrinolytische werking in het behandelde gebied bevorderen.

De beweging van vloeistoffen verhoogt de snelheid van de bloedstroom (veneus en lymfatisch) en vermindert stagnatie en retentieprocessen.

De verhoogde interstitiële druk vermindert de lymfatische belasting, de lymfatische doorstroming neemt toe, waardoor het oedeem zichtbaar afneemt.

Nog steeds over het onderwerp van therapeutische voordelen, zal ik kort met u spreken over een klinische studie die is gepubliceerd en uitgevoerd. Het toont duidelijk de ongelooflijke resultaten aan die kunnen worden bereikt met in-home pressotherapie.

Gepubliceerd in 2018, is dit de eerste studie ter wereld over het gebruik van thuisgebaseerde pressotherapie bij hypomobiele patiënten met invaliderend oedeem, uitgevoerd door de Unità di Medicina Traslazionale dell’Ospedale Universitario di Ferrara.

reference: http://www.lesionicutaneecroniche.it/PDF/TRATTAMENTO/drenaggio%20linfatico.pdf

De patiënten leden aan hypomobiliteit ten gevolge van:

 • Neurologische ziekte (multiple sclerose)
 • Ernstige zwaarlijvigheid
 • Ernstige osteoartritis

De studie, uitgevoerd op 50 patiënten, gedurende 30 dagen, toonde aan:

 • Omtrekvermindering op de zes detectiepunten
 • Vermindering van de band-/huiddikte
 • Vermindering van het volume van de onderste ledematen (oedeem niet verplaatst!)
 • Verbeterde ROM van het gewricht bij de enkel
 • Verbeterde kwaliteit van leven voor alle patiënten die de thuiscyclus deden. Specifiek merkten de patiënten een betere fysieke functie, algemene gezondheid en mentale gezondheid op.
 • Vermindering van de aanwezigheid van ontstekingsbevorderende cytokinen (stoffen die worden geproduceerd in een ontstekingsstaat). Dit kan worden beschouwd als een marker, d.w.z. een indicator van aanleg voor de ziekte of aandoening

Juiste gebruiksdruk

Dit is nog steeds een veelbesproken onderwerp, maar over het algemeen is het, naast het opvolgen van het advies van onze arts, een goede gewoonte om de werkdruk in te stellen tussen een kwart en de helft van het maximale vermogen. Dit om beschadiging van het lymfestelsel, de aders of de haarvaten te voorkomen.

Duur van de behandelingen

De behandelingen variëren van 30 minuten tot meestal niet meer dan twee uur. Het totale aantal sessies kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van het type en de ernst van de aandoening. Om u een voorbeeld te geven: in bepaalde gevallen van lymfoedeem duurt een behandeling minimaal 5 uur tot meer dan 15 uur per kuur.

De dagelijkse frequentie van de sessies is echter van cruciaal belang voor het bereiken van doeltreffende resultaten op het gebied van vochtafvoer, en moet ook worden ondersteund door andere medische hulpmiddelen, zoals het gebruik van elastische compressiekousen, zwachtels en farmacologische therapie.

Pressotherapie voor thuis

Nu gaan we een aantal specifieke overwegingen maken over de belangrijkste aspecten en de voordelen die je kunt bereiken door thuis aan pressotherapie te doen. Samen zullen we de kenmerken bekijken die een apparaat voor thuisgebruik moet hebben om door “normale” mensen (geen gezondheidswerkers) te kunnen worden gebruikt.

Ik denk dat er drie belangrijke factoren zijn om te overwegen:

 1. De betrouwbaarheid van het apparaat
 2. Gebruiksgemak
 3. Betaalbaarheid

Wat het eerste punt betreft, denk ik dat het gemakkelijk te raden is wat ik bedoel. Het is noodzakelijk om betrouwbare en veilige medische hulpmiddelen te gebruiken. Om er zeker van te zijn dat u de juiste keuze hebt gemaakt, moet u controleren of de CE of Medische CE aanwezig is. Daarnaast is het beter de fabrikant te kennen en er zeker van te zijn dat de pre-en aftersales ondersteuning betrouwbaar is en van een hoog niveau.

Voor punt 2 hoeft u alleen maar na te denken over wie gewoonlijk pressotherapie ondergaat. De mensen die vaak te maken krijgen met de verschillende ziekten en aandoeningen in kwestie zijn mensen van een zekere leeftijd die weinig of geen vertrouwen hebben in technologie of ervaring met medische apparatuur.

Gelukkig zijn er apparaten voor thuistherapie in de handel die alles automatisch doen. Het enige wat de patiënt of het helpende familielid hoeft te doen, is de behandelingstijd en het gewenste drukniveau instellen, dat, zoals gezegd, ruim onder de maximaal toegestane waarde moet liggen.

Zodra de parameters zijn ingesteld, doet het toestel de rest.

Gezien het bovenstaande kan praktisch iedereen het gebruiken.

Nu meer dan ooit lijkt punt 3 het meest delicaat om aan te pakken.

Laat me u iets vertellen, er bestaan zeer professionele toestellen voor pressotherapie die veel, veel minder kosten dan de helft van de toestellen die momenteel op de markt zijn.

Ik weet wat u vraagt: “Ja, maar hoeveel precies, is het veel minder dan de helft?”

Een goed apparaat dat alle punten bestrijkt die ik hierboven vermeldde, begint vanaf iets meer dan 300€. Ik weet het, niet bepaald peanuts, maar het kost veel minder dan modellen uit het verleden. En, bovenal, het is snel terugverdiend als je denkt aan de gemiddelde sessiekosten in een gespecialiseerd centrum.

De voordelen van pressotherpie thuis

Consistentie in de therapie
We hebben eerder gezien dat het, naast het gebruik van andere hulpmiddelen, essentieel is om deze therapie dagelijks uit te voeren. Thuis zijn betekent natuurlijk dat het veel gemakkelijker zal zijn om je hieraan te houden.

Moeite met lopen
Hier hoeft men alleen maar te denken aan de aard van de genoemde aandoeningen, de leeftijd van de patiënten en de moeilijkheid om zich te verplaatsen, vooral bij lange verplaatsingen. “Thuis” bestaat dit probleem niet meer of is het drastisch verminderd.

Nul km
Niet iedereen woont in het centrum van een stad en niet iedereen heeft een gespecialiseerd centrum op een paar km van huis. Om nog maar te zwijgen van het feit dat niet iedereen de beschikking heeft over een auto of vervoer en dat de reiskosten een belangrijk onderdeel vormen van het totale budget. Een therapie kunnen volgen zonder te moeten reizen is een enorm pluspunt.

Algemeen welzijn
Een ander groot voordeel van een pressotherapieapparaat voor thuisgebruik is dat het kan worden gebruikt om onze algemene gezondheid aanzienlijk te verbeteren. Dit wordt bereikt door het voorkomen of verlichten van een reeks fysieke ongemakken die ons elke dag belasten. Bent u een kantoormedewerker en zit u de hele dag aan uw bureau? Bent u een winkelbediende die van ‘s morgens tot ‘s avonds op de been is? Hebt u overgewicht en doet u niet aan sport of loopt u zelfs weinig?

Eén of een aantal sessies zullen u helpen om een goede afvoer van de vloeistoffen van uw lichaam te herstellen door de hele bloedsomloop opnieuw te activeren. Alle kwaaltjes zoals vermoeide en gezwollen benen, pinnen en naalden door een slechte bloedcirculatie, enz. zullen verdwijnen.

Privacy
Misschien lijkt dit aspect voor u een beetje irrelevant, maar denk eens aan al die mensen met gevorderd lymfoedeem, die misschien overgewicht hebben. Zij voelen zich misschien zeer ongemakkelijk als ze in een openbare omgeving therapie moeten ondergaan. Jezelf behandelen in een vertrouwde omgeving is de eenvoudigste en meest comfortabele manier.

Share:

Related Posts

Scroll naar boven
Independently verified
82 reviews