Zwangere vrouw die een pressotherapiebehandeling ondergaat met beenmanchetten.

Pressotherapie en Zwangerschap – Veiligheid, Voordelen en Voorzorgsmaatregelen

Zwangerschap is een bijzondere tijd, maar brengt vaak fysieke ongemakken met zich mee, zoals vochtophoping, zware benen en spataderen. Pressotherapie biedt een veilige en effectieve manier om deze klachten te verlichten. Toch zijn er belangrijke voorzorgsmaatregelen, zoals het vermijden van specifieke accessoires, zoals de broekmanchet en buikmanchet. In dit artikel ontdek je alles over de voordelen, veiligheid en gebruikstips van pressotherapie tijdens de zwangerschap.

Wat is pressotherapie?

Pressotherapie, ook wel mechanische lymfedrainage genoemd, maakt gebruik van manchetten die drukgolven creëren. Deze techniek stimuleert de bloed- en lymfecirculatie, wat helpt om zwelling te verminderen en ongemakken te verlichten.

Meer weten over hoe pressotherapie werkt? Lees onze uitgebreide gids over pressotherapie.

Voordelen van pressotherapie tijdens de zwangerschap

  1. Vermindering van vochtophoping (oedeem)
    • Tijdens de zwangerschap is vochtretentie een veelvoorkomend probleem, met gezwollen benen, enkels en voeten als gevolg. Pressotherapie stimuleert de afvoer van overtollig vocht via de lymfecirculatie, waardoor zwelling kan afnemen.
  2. Verlichting van zware en vermoeide benen
    • De extra druk op de benen tijdens de zwangerschap kan leiden tot ongemakken. Pressotherapie kan helpen om deze spanning te verminderen door de bloedcirculatie te verbeteren.
  3. Ondersteuning bij spataderen
    • Zwangerschap verhoogt de kans op spataderen door verhoogde druk op de aderen. Pressotherapie vermindert deze druk en bevordert een betere circulatie. Wil je weten hoe pressotherapie spataderen helpt te verlichten? Lees ons artikel: Pressotherapie bij spataderen.
  4. Ontspanning en stressvermindering
    • De zachte, ritmische drukgolven van pressotherapie bieden niet alleen fysieke verlichting, maar zorgen ook voor een moment van ontspanning, wat stress tijdens de zwangerschap kan verminderen.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen


Hoewel pressotherapie tijdens de zwangerschap veilig kan zijn, is het belangrijk om enkele belangrijke richtlijnen te volgen:

  1. Overleg met je arts:
    • Voordat je met pressotherapie begint, is het essentieel om advies in te winnen bij je huisarts of gynaecoloog. Vooral bij zwangerschapscomplicaties is voorzichtigheid geboden.
  2. Gebruik alleen beenmanchetten:
    • De broekmanchet en buikmanchet mogen niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Deze accessoires kunnen druk uitoefenen op de buik en bekken, wat onveilig kan zijn. Gebruik uitsluitend de beenmanchetten om zwelling in de benen te behandelen.
  3. Pas de druk aan:
    • Tijdens de zwangerschap is een lage drukinstelling het meest comfortabel en veilig. Overmatige druk moet worden vermeden.
  4. Let op bij complicaties:
    • Heb je zwangerschapscomplicaties zoals hypertensie of placenta-problemen? Pressotherapie wordt in dergelijke gevallen afgeraden.

Hoe werkt pressotherapie tijdens de zwangerschap?

Pressotherapie wordt uitgevoerd met beenmanchetten die vanaf de voeten tot aan de bovenbenen drukgolven creëren. Deze golven stimuleren de lymfe- en bloedcirculatie. Een sessie duurt gemiddeld 20-30 minuten en kan regelmatig worden herhaald, afhankelijk van de klachten.

Meer tips over het gebruik van pressotherapie? Lees ons artikel over massageprogramma’s voor Nymph-pressotherapie.

Conclusie

Pressotherapie biedt zwangere vrouwen een veilige en effectieve manier om klachten zoals zwelling, zware benen en spataderen te verlichten. Het is belangrijk om de broekmanchet en buikmanchet te vermijden en de behandeling aan te passen aan jouw behoeften. Raadpleeg altijd een arts voordat je met pressotherapie begint, zodat je zeker weet dat het veilig is voor jou en je baby.

Wil je meer weten over hoe pressotherapie je kan helpen tijdens de zwangerschap? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies of een vrijblijvende afspraak!

Klaar om het verschil te voelen? Boek vandaag nog je demo pressotherapiesessie https://www.nymph.be/contact/#free-booking of ga naar de winkel!: https://www.nymph.be/winkel/

Externe referenties:

Zwangerschap en Oedeem – Wat kun je doen?

Lipoedeem en Zwangerschap – Advies van Experts

Gebruik van een Pressotherapie systeem

Het systeem van Nymph bestaat uit een pomp en 1 of meerdere manchetten, deze zijn gemakkelijk te gebruiken, veilig en effectief. Het is belangrijk dat u de instructies opvolgt die uw verpleegkundige, therapeut of arts u heeft gegeven.

Voordat u het systeem gebruikt, moet u compressieverbanden of kousen verwijderen. Zorg ervoor dat u op een comfortabele positie zit, plaats indien nodig een cilindrische katoenen bandage of tricotsteek op de aangedane ledemaat. Plaats het manchet op de te behandelen ledematen en sluit het manchet aan op de pomp.

Pas de instellingen van de pomp aan naar het gewenste programma, schakel vervolgens de pomp in.

De manchet zal afwisselend worden opgeblazen en weer leeglopen en zo een zachte massage geven. Dit stimuleert de bloed- en lymfestroom in uw aangedane ledemaat. Als de druk te hoog is en u ongemak ervaart, kunt u de drukinstelling op de pomp verminderen. Dit kan zelfs tijdens de al lopende therapiesessie.

Het is belangrijk dat u de instructies die u worden gegeven met betrekking tot de duur en de frequentie van het gebruik, volgt. 

Na het voltooien van de therapie moeten het manchet en eventuele katoenen bandage worden verwijderd. Als u compressiekleding draagt, kunt u dit weer aantrekken. Ervaring gedurende vele jaren heeft aangetoond dat er zeer weinig problemen zijn ondervonden door personen die dit systeem gebruiken. Als u echter buiten adem raakt of uw ledemaat gezwollen of pijnlijk wordt, of als de huid tijdens de behandeling rood en ontstoken raakt, moet u onmiddellijk stoppen en uw behandelend arts zo snel mogelijk informeren.

Share:

Related Posts